Mat/Dryck

Det österrikiska köket

Med sitt väldigt centrala läge i Europa kommer influenserna i det österrikiska köket från alla håll och kanter. Stora influenser kommer särskilt från Tyskland och Ungern, som Österrike varit en del av vid olika tidpunkter genom historien. Påverkan från italienskt, franskt, balkanskt, polskt och tjeckiskt kök finns också.

Det wienska köket

Wien är förvisso en del av Österrike och på de allra flesta sätt är matkulturen densamma som i resten av landet. Men Wien har i olika skeden skilts från resten av landet och som region har staden vissa egna element när det kommer till mat och, kanske framför allt, sötsaker.hotell wien

Wien är allra mest känt för sina bakverk, vem har inte smakat sachertårta, apfelstrudel eller wienerbröd? Wienerbrödets är ett wienskt bakverk som är särskilt populärt här i Skandinavien, så pass att bakverket i internationella sammanhang ofta kallas danish. I Wien kallas den frasiga kakan golatschen.

I dagens Wien finns ett intresse bland toppkockarna att kombinera vad som har blivit typiskt för wienskt kök, med moderna influenser och banbrytande smakkombinationer. Turkisk, judisk, indiskt och Mellanösterninfluerad mat tar också allt mer plats på den wienska matscenen.

Klassiska wienska rätter inkluderar:

  • Wiener schnitzel – panerat och friterat, tunnskuret kalvkött
  • Gulasch – härstammar från Ungern och är en köttgryta med grönsaker och kryddad med bl a paprika
  • Tafelspitz – buljongkokt nötkött som serveras med pepparrot
  • Palatschinken – pannkakor

Äta och dricka i Wien

Wien är en kulturens högborg, vilket givetvis medför ett utbud av restauranger och barer av mycket hög kvalitet. Det finns ett flertal restauranger i Wien som har tilldelats restaurangvärldens finaste utmärkelse – Michelinstjärnan. Vill man, när man besöker Wien, passa på att smaka mat i absolut världsklass så är ett besök till någon av nedanstående restauranger på sin plats:

  • Restaurant Stierereck – Wiens enda restaurang med två Michelinstjärnor
  • Fabios – Medelhavsmat man aldrig glömmer
  • Walter Bauer – Wiens bästa traditionella kök

I hela Österrike, och i synnerhet Wien, finns en mycket stark öltradition och österrikisk öl håller mycket hög kvalitet. Alla bryggerier tillverkar sin öl på endast tre ingredienser – malt, humle och vatten. De största ölmärkena i landet är Steigl, Zipfer och Gösser.

Vill man dricka inhemskt vin så är torra, vita viner vanligast. Man kan också komma över några röda viner, som t ex Pinot Noir. Vinkulturen i Wien är dock inte tillnärmelsevis lika omfattande som ölkulturen.