Museer

Kulturhistoriskt centrum

Wien ligger mitt i Europa och har genom tiderna fungerat som en knytpunkt mellan öst och väst. Vad gäller kultur har Österrike ur ett historiskt perspektiv haft enormt inflytande på vår samtid. Det är härifrån många av historiens mest framstående konstnärer, kompositörer och författare har verkat. Kända namn i Wiens historia är storheter som Mozart, Strauss, Haydn, Klimt, samt psykoanalysens fader Freud.

Med en sådan kulturskatt har man förstås fortsatt att satsa på sinnenas fröjder och antalet museer i Wien är många. Gillar man museer så kommer man att älska Wien!

Konsthistoriska museet

Detta imponerande museum byggdes år 1891 alldeles i närheten av kejsarpalatsen, för att fyllas med kejsarfamiljens omfattande konstsamling. Idag anses detta museum vara ett av de mest framstående konstmuseerna i hela världen.

Bland höjdpunkterna i samlingarna finns Raphaels Madonna in the meadow, Vermeers The allegory of painting, plus flera kända verk av Rubens, Titian, Rembrandt och Tintoretto.

Wiens naturhistoriska museum

hotell wienI lika ståtlig stil som det pampiga konsthistoriska museet står mittemot Wiens naturhistoriska museum. Detta museum sitter på otroliga rikedomar, band annat är det här Venus av Willendorf, den 25 000 år gamla, fullständigt intakta, figurinen av en kvinna, bor. I dinosauriehallen får man se en fullskalig gjutning av ett dinosaurieskelett, närmare bestämt från en Diplodocus. Detta är ett museum man sent glömmer – oavsett man är två år, 30 eller 80.

Albertina

Albertina är ett konstmuseum av hög rang. Här finns världens största samling av grafisk konst, bland annat hittar man här Dürers Hare och Klimts målade studier av kvinnokroppen.

Utöver detta så finns här också mästerverk från våra absolut största konstnärer att beundra, namn som Monet, Picasso och Beselitz pryder väggarna.

Belvedere

I det barockska Belvederepalatset som ligger omgivet av fantastiska trädgårdar finns den största Klimtsamlingen i världen, med fronttavlor som The kiss och Judith. Vidare får man möjlighet att beundra verk av bl a Schiele, Fendi och Kokoschka. Palatset är en minnesvärd upplevelse i sig självt, om man nu inte imponeras av konst i den absoluta världsklassen.

Liechtensteins trädgårdspalats

I naturskön omgivning ligger detta ljuvliga museum som innehåller en av världens största Rubenssamlingar. Museet bjuder dels på nyckelverk från stora konstnärer som Raphael Rembrandt och van Dyck, men också på en hel del annan konst i form av porslin, skulpturer, möbler, tapeter och mycket mer. Ett besök här är som att kliva in i en svunnen tid.